De Amsterdamse AEX-Index boekte in 2013 een solide winst van 17,2 procent. Grote winnaar was uitzender Randstad, die vooruit liep op het economische herstel. Belangrijkste verliezer bij de Nederlandse hoofdfondsen: het door fraude geplaagde Imtech.
Ondanks een moeizaam begin gaat 2013 voor de aandelenmarkten de boeken in als een jaar van verder herstel.
Uiteindelijk sloot de AEX-Index het jaar af op een stand van 401,79 punten, een plus van 17,2 procent.
De Amsterdamse hoofdindex kende daarmee het beste beursjaar sinds 2009. Ook is de hoofdindex terug op het niveau van voor de financiële crisis, die in 2008 begon.
De MidKap Index voor middelgrote beursbedrijven sloot met een plus van 0,2 procent op 629,11 punten. De index voor middelgrote fondsen ging in 2013 bijna 16 procent omhoog.
De Parijse CAC40-index klom 0,5 procent en behaalde een jaarrendement van ongeveer 18 procent. De FTSE in Londen won 0,3 procent. De Londense beurs realiseerde dit jaar een winst van ruim 14 procent. In Frankfurt werd op oudjaarsdag niet gehandeld. De DAX-index sloot 2013 maandag al af met een jaarwinst van ruim 25 procent.
Herstel wereldeconomie stuwt beurs
Beleggers liepen met name in de tweede jaarhelft vooruit op een verwachte opleving van de wereldeconomie. Daarnaast profiteerde de handel van maatregelen van centrale banken om de groei te stimuleren. In Amsterdam steeg de AEX tot het hoogste niveau sinds de escalatie van de financiële crisis in september 2008.
In de eerste maanden van het jaar speelde met name de eurocrisis de beurshandel nog parten. De AEX-index, die in januari rond de 350 punten stond, bereikte in juni het dieptepunt van het jaar, net boven de 330 punten.
Daarna volgde een lange rally, die de hoofdgraadmeter vlak voor de jaarwisseling uiteindelijk door de grens van 400 punten stuwde. Die stand werd sinds de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers niet meer bereikt.
Goedkoop geld in de VS
In de Verenigde Staten zijn de aandelenkoersen onder invloed van het steunbeleid van de Federal Reserve opgelopen tot recordniveaus. De Amerikaanse economie herstelt intussen zo sterk, dat de Fed zijn stimuleringsbeleid geleidelijk gaat terugschroeven. Vooral de timing en het tempo van die afbouw zullen voor een belangrijk deel het koersverloop in de eerste maanden van 2014 bepalen.
In Europa komt het economisch herstel naar verwachting ook langzaam op stoom in 2014. De angst voor een nieuwe escalatie van de schuldencrisis is ver weggezakt en het centrale bankentoezicht door de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf komend najaar moet helpen het vertrouwen in de financiële sector verder te herstellen.
Niet alle in Amsterdam genoteerde bedrijven zullen met plezier terugkijken op 2013. SNS Reaal bijvoorbeeld verdween onvrijwillig van het Damrak.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem besloot begin februari de bank en verzekeraar, die door verkeerde vastgoedbeleggingen in diepe financiële problemen was geraakt, te nationaliseren. De aandeelhouders staan vooralsnog met lege handen.
Imtech en Randstad
Technisch dienstverlener Imtech werd hard geraakt door een boekhoudschandaal bij zijn Oost-Europese tak, dat in januari aan het licht kwam. Zowel topman René van der Bruggen als financieel directeur Boudewijn Gerner stapte op.
Naast de grote financiële schade sloeg de affaire een fikse deuk in het imago van het bedrijf, dat voorheen als beurslieveling bekend stond. Imtech verloor in 2013 69 procent van zijn beurswaarde en bungelde daarmee onderaan de AEX-Index.
Grote winnaar was uitzender Randstad, met een koerswinst van 70 procent. Beleggers liepen duidelijk vooruit op herstel van de uitzendmarkt, die doorgaans relatief vroeg aantrekt als de economie opleeft. Bedrijven zijn in het eerste stadium van economisch herstel vaak huiverig om vaste krachten aan te nemen, en vullen extra vraag liever aan met tijdelijk personeel.
KPN aan overname ontsnapt
KPN (plus 4 procent in 2013) wist dankzij het ingrijpen van een beschermingsstichting, ternauwernood een vijandige overname door América Móvil te voorkomen.
Ook Ziggo (plus 33 procent in 2013) kreeg te maken met ongevraagde belangstelling. Grootaandeelhouder Liberty Global deed een vergeefse poging het kabelbedrijf helemaal in te lijven. Inmiddels zijn de twee bedrijven weer met elkaar in gesprek.
Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders (voorheen Douwe Egberts) nam iets meer dan een jaar na de beursgang weer afscheid van het Damrak. Topman Jan Bennink slaagde erin het bedrijf voor 7,5 miljard euro te verkopen aan de Duitse investeerder Joh. A. Benckiser.
Automaker Spyker verliet de beurs via de achterdeur, na twee jaar op het zogenoemde strafbankje te hebben gezeten.
Bron: ANP/Z24
Lees ook:
2013 in grafieken: Mathijs Bouman vat samen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl